Online Sınav Esasları

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
                                                                            2019-2020 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ
                                                                UZAKTAN EĞİTİMLE YAPILAN ONLINE SINAVLARA İLİŞKİN ESASLAR

1. Öğrencilerimiz, 6 Haziran 2020 Saat 08.00 - 14 Temmuz 2020 Saat 20.00 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi ERUZEM resmi sitesine konulacak bağlantıdan, ERUZEM kullanıcı adı ve şifreleri ile online (çevrimiçi) sınavlarına girebileceklerdir. Öğrencilerin sınavlara katılmaları için kullanıcı adı olarak öğrenci numarası ve şifre olarak T.C. Kimlik numarasının ilk 6 hanesini kullanmaları gerekmektedir.
2. Öğrencilerimiz sisteme girdiklerinde karşısına 2019-2020 Bahar Döneminde Yılsonu sınavına girmeleri gereken derslerinin listesi gelecek ve öğrenciler bu ekrandan sınava girecekleri dersi seçerek o derse ait sınavı giriş yapabileceklerdir.
3. Sınav başlatılmadan önce sınava ait kurallar, sınav uygulama ekranında öğrencilerimize sunulacak ve kendileri bu kuralları okuyup, onayladıktan sonra sınavlarını başlatabileceklerdir.
4. Her bir ders için çoktan seçmeli soru sayısına göre süre (20 - 60 dk.) verilecektir. Sınav süresi bitiminde, o derse ait sınav tamamlanmış olacaktır. Öğrencilerimiz derse ait sınavını sınav süresinden önce “Sınav Bitir” butonunu seçerek de tamamlayabilirler.
5. Sınav boyunca bitime kalan süre ekranda gösterilecektir.
6. Sınav esnasında, her sayfada bir soru ve o soruya ait cevap şıkları gösterilecektir.
7. Bir soru görüldükten sonra, işaretlenmeden diğer soruya geçilir ise, işaretlenmeyen soruya geri dönülebilecektir.
8. Öğrenciler, sınava belirtilen tarihte sınav başlama zamanından bitiş zamanına kadar olan süre içerisinde girebilecektir. Cevaplama süresi, girdiği andan sınav süresi bitiş anına kadarlık süre zarfında olacaktır.
9. Öğrenciler, her bir dersin sınavına bir defa katılım hakkına sahiptir. Süresi içerisinde internet bağlantısı veya elektrik kesilmesi gibi problemlerden dolayı kopmalarda sisteme giriş hakkı mevcuttur. Bu durumda, sınav yeniden başlayacak ancak ilave süre verilmeyecektir. Sınav süresi bitmesi durumunda ise, öğrenci mazeret hakkı için başvuruda bulunabilecektir. Mazeret başvuru durumu teknik ekip (ERUZEM ve Bilgiişlem Daire Başkanlığı) tarafından incelendikten sonra yönetim kurulu kararı ile neticelendirilecektir.
10. 06 Haziran 2020 Saat 08.00-14 Temmuz 2020 Saat 20.00 tarihleri arasında sınava girmeyen öğrencilerimiz için, daha sonra hiçbir şekilde ek sınav yapılmayacaktır.
11. Uzaktan eğitimle yapılan sınavlarda Üniversitemiz Ön Lisans-Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 16. maddesinde yer alan sınavlara ilişkin genel esaslar geçerlidir. Sınavlarda kopyaya teşebbüs etmek, sınavlarda kopya çekmek veya çektirmek, sınavlarda tehditle kopya çekmek, kendi yerine başkasını sınava sokmak veya başkasının yerine sınava girmek gibi nedenlerle sınav düzenine uymayan öğrenciler hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nce işlem yapılır.
12. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) uyarınca öğretim elemanlarımızın hazırladığı sınavlar ve sorular, öğretim elemanlarımızın kişisel verisi olarak değerlendirilecektir. Bu sınav ve soruların depolanması, saklanması, başka platformlarda paylaşılması, cevapların dağıtılması gibi durumlarda KVKK ihlali yapan kişi/kişiler sorumludur. Bu ihlali yapan kişiler hakkında yasal işlemler yapılacaktır.
13. Online (çevrimiçi) Yılsonu sınavların başlama tarihinden önce, öğrencilerimizin sınav sistemini tanımaları amacıyla hazırlanan ve (https://youtu.be/GOFQfPa0sm8) bağlantıda yer alan tanıtım videosunu izlemeleri gerekmektedir.

17 Haziran 2020
06 Nisan 2020